MTB Awards 2018

Anne Tauber en Mathieu van der Poel zijn voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Mountainbiker van het Jaar. Larissa Hartog en Marc Bouwmeester werden bij dezelfde verkiezing verkozen tot Talent van het Jaar. Het viertal kreeg de bijbehorende MTB Award zondag 16 december uitgereikt in het Dutch Bicycle Centre in Nijmegen.


MTB Award Elite-mannen
Mathieu van der Poel was dit jaar een van de sterkste mountainbikers van de wereld. De alleskunner (23) was in de World Cup de grootste uitdager van de Zwitser Nino Schurter. Van der Poel (Corendon-Circus) won geen enkele keer, maar hij eindigde wel vijf keer op het podium (top vijf). Daarnaast schreef hij op drie keer een shortrace (kwalificatie wereldbeker) op zijn naam. Op het wereldkampioenschap eindigde Van der Poel als derde, op het Nederlands kampioenschap pakte hij het rood-wit-blauw.

MTB Award Elite-vrouwen
Haar opvallende zege in de Alternatieve Elfstedentocht (marathonschaatsen) was voor Anne Tauber de opmaat naar opnieuw een sterk seizoen op de mountainbike. De renster van CST-Sandd (23) is uitgegroeid tot een vaste waarde in de wereldtop, getuige haar vier top-5 klasseringen in de wereldbeker. Naast uitstekende uitslagen op het EK (zesde) en WK (zevende) won Tauber twee keer een wedstrijd in de UCI-buitencategorie (Oostenrijk en Polen).

MTB Award Talent-mannen
Na een zware valpartij eind 2017 vocht Marc Bouwmeester zich in 2018 knap terug naar hoog niveau. De renner van Stappenbelt-Specialized (net 20) won de 3-Nations Cup in Zoetermeer en boekte verder stabiele resultaten in diverse internationale wedstrijden. Op het WK finishte Bouwmeester als 21e, op het NK pakte hij zilver.

MTB Award Talent-vrouwen
Een derde plek in het eindklassement van de NL Cup en belangrijker: de eindzege in de 3-Nations Cup. Het zegt veel over het sterke seizoen van Larissa Hartog. De juniore van Merida-Bassa (17) won vijf keer in Nederland en was één keer de sterkste in Duitsland (Wetter).  Haar grootste prestatie boekte ze in juli: in Apeldoorn werd ze Nederlands juniorenkampioene.

Online poll
Net als voorgaande jaren konden de Nederlands mountainbikeliefhebbers via een online poll stemmen op hun mountainbiker van het jaar in de vier categorieën. Daarbij werkte de Stichting Mountainbike Platform opnieuw samen met nieuwsportal Bikesight.nl. Deze website is specifiek op mountainbiken gericht en is uitgegroeid tot de nummer één nieuwsvoorziening in deze sport. Uiteindelijk brachten meer dan 1500 mountainbike-liefhebbers hun vier stemmen uit. De uitslag van de poll bepaalde samen met de stem van de jury de  uiteindelijke winnaars.

Genomineerden
In de categorie elite-mannen waren Hans Becking, Jeroen van Eck, David Nordemann, Mathieu van der Poel en Milan Vader genomineerd. Bij de elite-vrouwen waren dat Sophie von Berswordt, Anna van der Breggen, Anne Tauber, Anne Terpstra en Lotte Koopmans.  Kans op de titel in de categorie Talent-mannen maakten Marc Bouwmeester, Mick van Dijke, Tim van Dijke en Milan Ziemerink. Aniek van Alphen, Larissa Hartog, Romana Carfora en Hannah van Boven waren  de kanshebbers in de categorie Talent-vrouwen.

De Mountainbike Awards
De Mountainbike Awards worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt aan Nederlands beste mountainbikers. Dit initiatief is destijds in het leven geroepen door de ‘Club van 5’, een reflectiegroep die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van het mountainbiken in Nederland. De organisatie van de Mountainbike  Awards is een aantal jaren geleden geadopteerd én overgenomen door de in 2013 opgerichte ‘Stichting Mountainbike Platform’. Deze stichting is voortgekomen uit de ‘Club van 5’ en heeft als doelstelling het behartigen van de belangen van de Nederlands mountainbikesport. In deze Stichting zitten de eerste Olympisch Kampioen Mountainbike ooit Bart Brentjens, voormalig KNWU-bondscoach Leo van Zeeland en ex-internationaal mountainbiker Jan Weevers. 

Partners  van de Awards
De Mountainbike Awards werden dit jaar, naast Bikesight, mogelijk gemaakt door sponsoren Schwalbe Benelux, Magura, Ekoplaza, en meewerkende partners Provincie Gelderland, Dutch Bicycle Centre, Studio Zodus, Adrenalin Media, ScreenDrukArt en Kafoe Fotografie.